Schwung Teamontwikkelingstraject | Hoe breng je en hou je de schwung erin? | Games en Verhalen | Spelend, luisterend, vertellend

Een team dat altijd in schwung is, bestaat niet. Laten we met deze deur in huis vallen. Kijk naar jezelf: als mens zijn we ook voortdurend in ontwikkeling. We groeien via vastlopen, interne strijd, loskomen, nieuwe keuzes maken.

Teamontwikkeling kan je vergelijken met onze ontwikkeling als mens, waarin we groeien van kind, naar puber, naar (jong)volwassene, naar oudere. Elke fase heeft eigen karakteristieken, mogelijkheden en uitdagingen en is belangrijk en nodig om verder te groeien.

Denk bijvoorbeeld aan de ‘puberteit’ van het team, ofwel de ‘stormfase’. Wanneer teamleden tijdens deze fase leren omgaan met uiteenlopende perspectieven, belangen en conflict, versterken ze daarmee zowel het team als de teamvaardigheden in contact met anderen buiten het team.

Onze trainingen sluiten aan bij het team en de ontwikkelingsfase. We laten ervaren waar het vastloopt en waar de energie zit om weer in schwung te komen. Zo groei je als team en is de weg weer vrij om er samen een succes van te maken.

Interesse en/of vragen? Neem contact op.

 De Teamstarter | Dé groeispurt voor startende teams | Games en Verhalen | Spelend, luisterend, vertellend

In tijdelijke en multidisciplinaire projecten duurt het even voordat teamleden op elkaar zijn ingespeeld. Voordat je weet wat je aan elkaar hebt en hoe verschillende kwaliteiten elkaar kunnen versterken. ‘Het hoe’ van het werk krijgt vaak meer aandacht dan het ‘waartoe’. De inhoud van het werk krijgt veelal voorrang boven de persoonlijke kant; kwaliteiten, drijfveren en gevoelens. Door juist in het begin stil te staan bij de zin en betekenis van het werk en de persoonlijke kant van samenwerking, ontstaat een open sfeer, onderling vertrouwen en een gedeelde kijk op ‘hoe willen we met elkaar samenwerken’. Dit verkort het aftasten tijdens de aanloopfase en maakt een team sneller effectief.

Deelnemers na afloop van de game – Landelijke Team KennisDCLogistiek 2017

Kortom, een investering die snel wordt terugverdiend.

De Teamstarter, de naam zegt het al, is dé eerste stap als je met elkaar gaat samenwerken. Een unieke combinatie van een game en het vertellen van verhalen. Die zorgt voor een groeispurt waarmee een team op weg kan.

1 of 2 daagse training, in samenwerking met Nettie Wester van Game Case
Interesse en/of vragen? Neem contact op.

 


Ervaringen deelnemers:

Dankzij de prettige begeleiding van Lisette en Nettie hebben wij als team een bijzondere dag gehad. In een fijne omgeving elkaar nog beter leren kennen en op uitdagende wijze elkaars talenten ontdekken. Dit alles in een open en veilige sfeer. Als team kregen wij het voor elkaar samen een toren te bouwen binnen de gesteld tijd. Nu, een paar maanden verder, houden wij de teamdag levend door het inzetten van de ‘marktplaats’ om elkaar verder te helpen bij onze werkzaamheden. Ook hierbij kan ik nog steeds een beroep doen op de expertise van de trainers. Heel fijn! Teamstarter heeft mij handreikingen gegeven hoe ik verder kan bouwen aan mijn eigen, maar ook aan de teamontwikkeling. Een ervaring die ik andere teams zeker kan aanbevelen!
Miranda Vodegel, manager KennisDC Logistiek Gelderland


“Het werken in een multi-disciplinair team met ondernemers geeft energie en kracht en ook wel de nodige uitdagingen. En dat is waarvoor we de Teamstarter van Nettie Wester en Lisette Togtema inschakelden. Enthousiast , en ook geheel met open blik gingen wij de middag in. En met een sterkere verbinding, meer energie, meer kijk op onszelf en ons team kwamen we eruit. Tenminste ik :-). De combinatie van verhalen vertellen en een game is een gouden mix, net als Nettie en Lisette samen, qua dynamiek en wat er zoal uitkomt. Voor mij betekent deze middag een waardevolle opbrengst voor ons als team, voor het project en voor mezelf. Meer verbinding, elkaar begrijpen, zien en echt horen, meer open met elkaar delen; allemaal aspecten die voor mij de samenwerking plezieriger, krachtiger en effectiever maken. Die effecten werken zeker nog door, bemerk ik. Daar zijn we jullie en de Teamstarter dankbaar voor. Op naar de volgende stap en die nemen we ook graag met jullie ! “
Marguerite Evenaar – Evenaar & Partners


“We hebben met ons team van vier vrouwelijke ondernemers de Teamstarter training gevolgd. Het was een zeer interessante dag. De combinatie van het spelen van het spel – deskundig en rustig begeleid door Nettie Wester – en de storytelling oefeningen – met veel enthousiasme gebracht door Lisette Togtema – maakte veel los in ons team. Van te voren verwachtte ik al dat het zeer ‘out of the box’ zou worden, maar de dat we in zo’n korte tijd deze openheid binnen ons team konden bereiken, had ik zeker niet verwacht. Ik was positief verrast, dus! 

Nettie is een goede spelleider. Ze heeft een rustige manier van spreken en weet het spel in goede banen en te leiden en gedurende het spelen aan te passen aan de behoefte van de groep. Lisette brengt energie. Door haar eigen open persoonlijkheid zorgde ze er voor dat ook ik me sneller kon openstellen ten opzichte van de groep. Zowel Nettie als Lisette fungeerde als uitstekende gespreksleiders en wisten ons op de juiste manier te motiveren om na te denken over onze eigen denk- en werkwijze. Ik kijk uit naar het praktisch vervolg van deze leuke middag!”
Tamara de Graaf – sowhatprojecten

 


Verhaaltechnieken als veranderinstrument -1 daagse training ism STORYVENTURES


“Ik hoor mijn eigen woorden vallen, maar

niemand wordt geraakt, en ik zoek naar
het woord dat alles open maakt.”
Thé Lau

Je gaat aan de slag met verhaaltechnieken en gaat ervaren hoe je verhalen kunt gebruiken om beter over te dragen wat je wilt, om meer verbinding te krijgen en een betere dialoog over veranderingen.

Voor wie:  (verander)managers, organisatie- en communicatieadviseurs die met verhalen hun communicatie inspirerend, verbindend en motiverend willen maken.

In samenwerking met Astrid Schutte van Storyventures
Interesse en/of vragen? Neem contact op.


“Lisette is een geboren verhalenverteller die met haar authentieke, uitnodigende werkwijze een aangename en creatieve sfeer weet te creëren waarin ook mijn eigen verhalen beginnen te stromen. Goed voorbeeld doet goed volgen. En daarmee is bij mij het verlangen wakker gekust om ook na de workshop mijn eigen verhalen te blijven doen.” (Marjorie van der Kruis)De magie van Storytelling:  ‘Verhalen als spiegels’  |
1 daagse training of korte kennismakingsworkshop


 Gebeurtenis x verbeelding + vertellen = Betekenis in verhalen vangen! 

Mensen houden van verhalen. En dat is niet voor niets. Verhalen nemen je mee naar plaatsen waar je nog nooit bent geweest, laten je kijken door de ogen van de ander, laten je situaties meebeleven. Daarnaast zijn verhalen ook spiegels. Spiegels waarin je jezelf opnieuw kan bekijken.

In deze training ga je ervaren hoe jouw
verhaal jou vertelt wat je talenten zijn, wat je belangrijk vindt en waar je energie van krijgt in leven en werk. En hoe je jouw verhaal kan gebruiken om verbindend en impactvol te communiceren.

Kernwoorden die deze training typeren: doen, ervaren, bewustwording en inspiratie.

Voor wie: Iedereen die het leuk vindt om de magie van verhalen te ervaren en op een persoonlijke manier inzichten te ontvangen over je drijfveren en talenten in je leven/werk.

Interesse en/of vragen? Neem contact op.

 


Innerlijk toneel, speels naar je kern (1 of 2 daagse training)

Je kan je eigen persoonlijkheid bekijken als een team spelers op het toneel,  een team van ikken (delen van je persoonlijkheid). Spelers in een toneelstuk verschillen altijd van elkaar. Immers, zonder spanningsveld gebeurt er niks. Daar kopen we geen kaartje voor.
Je ikken zijn ook uiteenlopende karakters. Dat veroorzaakt nogal eens een innerlijke conflict, als ikken het met elkaar oneens zijn. Als de ene ik de andere ik totaal overschaduwt, waardoor je uit je kracht raakt of een black-out krijgt. Hoe zorg je ervoor dat je weer helder kan kijken, zodat je tot de kern komt en weet wat je hebt te doen of te laten?

In deze training ga je aan de hand van praktijkcasussen, je innerlijke spelers aan het licht brengen. Op een speelse en theatrale manier gaan we ermee aan de slag. Licht, met impact. Waar dat toe leidt? Tot keuzevrijheid. Je ikken zijn de spelers. Jij bent de regisseur.

Voor wie:
Iedereen die op een speelse en impactvolle manier tot bewustwording wil komen. Van wat er intern gebeurt in lastige situaties en hoe je hier mee om kan gaan.

Interesse en/of vragen? Neem contact op.